در قسمت پيش خوانديم «اسراف» به معناي تجاوز از حد و زياده روي كردن است كه وجود آن علاوه بر اين كه خير و بركت را از ميان ميبرد، خود به عاملي در جهت بي نظمي و بي تدبيري زندگي مبدل ميشود و پس از ذکر چند حديث نوراني يادآور شديم که با اين همه، گذشته از حرمت شرعي اسراف در آيين ما، اسراف امروزه به عنوان يك عيب ملي جلوهگر شده است كه اتفاقاً خود يكي از عوامل عمده كاهش بهرهوري و مانع رشد و پيشرفت سريع در كشور ميباشد.
اسراف بد است حتي در انفاق
اين مسأله بارها در بيانات رهبر معظم انقلاب در مناسبتهاي مختلف مورد تأكيد ايشان قرار گرفته است و به طور خاص بدان اشاره كرده و فرمودند:
«ما مردم مسرفي هستيم؛ ما اسراف ميكنيم؛ اسراف در آب، اسراف در نان، اسراف در وسايل گوناگون و تنقلات، اسراف در بنزين.كشوري كه توليد كننده نفت است، وارد كننده فرآورده نفت ـ بنزين است! اين تعجب آور نيست؟! هر سال ميلياردها بدهيم بنزين وارد كنيم يا چيزهاي ديگر وارد كنيم براي اين كه بخشي از جمعيت و ملت ما دلشان ميخواهد ريخت و پاش كنند! اين درست است؟!
ما ملت به عنوان يك عيب ملي به اين نگاه كنيم. اسراف بد است حتي در انفاق راه خدا هم ميگويند… افراط و تفريط نكنيد، ميانه روي؛ ميانه روي در خرج كردن. اين را بايد ما به صورت يك فرهنگ ملي در بياوريم.»
به دنبال يك عزم ملي
نهادينه كردن چنين فرهنگي بي شك نيازمند يك عزم ملي است و در اين ميان مسؤولان حكومتي ميبايست پيش قدم باشند بدين معني كه با سرلوحه قرار دادن اصل صرفه جويي در مجموعه فعاليتهاي ستادي و اجرايي دواير و دستگاههاي دولتي، در مصرف بهينه منابع كمي و كيفي بيتالمال در راه خدمت به مردم كوشش كنند كه اگر اين گونه شد ميتوان نسبت به ايجاد آن فرهنگ ملي در كشور اميد داشت.
نكته مهم دیگر هم اين كه در جامعه ما اگر چه سطح زندگي بسياري از افراد در حد متوسط است اما بيماري اجتماعي اسراف و تجملگرايي، زندگي بسياري از افراد در حد متوسط است اما بيماري اجتماعي اسراف و تجملگرايي، زندگي را بر همين قشر متوسط سخت كرده است و راه حل تنها ترويج فرهنگ قناعت و ميانه روي است.
آنچه مشخص است این که در این خصوص از ابعاد گوناگون می توان به بحث ونظر پرداخت واز جمله آنها مساله تربیت خانوادگی.
این را همه قبول داریم که از خصوصيات و ويژگي هاي اساسي انسان، تربيت پذيري اوست. انسان برخلاف ساير حيوانات كه اساس حركات آنها منشأ غريزي دارد، شالوده شخصيّتش را تربيت خانوادگي او تشكيل مي دهد.
روان شناسان سه عامل وراثت، خانواده و محيط خارج را از عوامل مهمّ تربيت انسان شمرده اند و از نظرگاه بعضى، عامل (خانواده) از دو عامل ديگر، يعني وراثت و محيط، اهميت بيشتري دارد. يكي از روان شناسان مي گويد:.
يك مادر خوب به صد استاد و آموزگار مي ارزد. طفلي كه در دامان مادر خود به خواب رفته نسل آتيه را تشكيل مي دهد و كيفيت اخلاقي و شخصيت وي در آتيه، مربوط به سرمشق و تربيتي است كه از نخستين مربّي خود – مادر – گرفته است.
جمله بسيار ارزنده اي را از یک روان شناس وجود دارد که مي گويد: به من بگوييد فلان شخص در چه خانواده اي رشد يافته و چه نوع تربيتي ديده است، تا بگويم فعلاً چگونه آدمي است.
بهترين سخن در اين زمينه از اميرالمؤمنين علی (ع) صادر شده، آن جا كه حضرت به فرزندش امام حسن مي فرمايند:.
همانا قلب نوجوان همچون زمين خالي از هر بذري است كه هرچه در آن بپاشي مي پذيرد. پس من به تربيت تو پرداختم، قبل از اين كه… وقت آن بگذرد.
اين نكته در روايات اهل بيت عصمت و نيز در علوم تربيتي مسلّم است كه مؤثّرترين روش در تربيت، روش عملي است و كودك قبل از اين كه به گفته هاي والدين خود توجه داشته باشد، از حركات و اعمال آنان الگو مي گيرد.
براين اساس روشن است فردي كه در خانواده اي تربيت و رشد يافته كه بزرگ ترهاي آن، الگوي صحيحي براي مصرف نداشته و به هر دليلي كه هست، به زياده روي و بي بند و باري در مصرف خو گرفته اند، اين روش نيز همانند ساير جهات اخلاقي در ساختار روحي او تأثير خواهد گذاشت و آن را به عنوان يك صفت به دست آمده از خانواده، به اجتماع و نيز خانواده اي كه خود آن را تشكيل خواهد داد، منتقل خواهد كرد؛ مگر اين كه با تغيير اخلاق و تربيت، خويش را از گرفتاري بدان نجات بخشد.
کوتاه و گويا در باره اصلاح الگوي مصرف
بهینه سازی مصرف برق با استفاده از لامپ کم مصرف
نکته:” وقتی هزینه های برق با درآمدمان هم خوانی ندارد یعنی دیگر نباید روی روشنایی لامپ های پر مصرف حساب کرد”.
سازمان بهره وری انرژی(سابا)اخیرا اقدام به توزیع یارانه ای لامپهای کم مصرف در سطح کشور نموده است که استقبال مردم هم از این طرح بسیار خوب بوده به گونه ای که باعث تسریع توزیع لامپهای در شهرستانها و روستاهای کل کشور گردیده است.با توجه به سهم 8/50 درصدی بخش خانگی از میزان مصرف برق مطمئنا این اقدام می تواند سهم بزرگی در کاهش مصرف برق کشور داشته باشد.
در همین راستا وبا هدف کمک به اصلاح اصلاح الگوی مصرف به بحث “مزایای استفاده از لامپهای کم مصرف” و” شرايط نصب و استفاده صحيح از لامپهاي كم مصرف “”همچنین بر تری های آن نسبت به لامپهای رشته ای” مي پردازيم.
مزایای استفاده از لامپ کم مصرف
ميزان مصرف انرژي در لامپ هاي کم مصرف تقريبا” يک پنجم لامپهاي رشته اي معادل خود مي باشد به عبارت ديگر يک لامپ w 18 کم مصرف معادل يک لامپ w 100 رشته اي نوردهي دارد.
عمر زياد : عمر لامپ کم مصرف 8 برابر لامپ رشته اي مي باشد.
تلفات کمتر : حرارت ايجاد شده در اطراف لامپ کم مصرف بمراتب کمتر از حرارت ايجاد شده در اطراف لامپ رشته اي مي باشد .
براي استفاده از لامپ کم مصرف موارد زير را در نظر بگيريد
: توصيه مي شود از لامپهاي کم مصرف در محيطهائي که بطور پيوسته به روشنائي نياز دارند استفاده گردد و از روشن و خاموش کردن مکرر آنها اجتناب شود.
حداکثر شار نوري لامپهاي کم مصرف در درجه حرارتي حدود 25 درجه سانتيگراد و حدود 5 دقيقه بعد از روشن شدن توليد مي شود .
حتي الامکان از لامپهائي با نور سفيد و زرد در يک محيط و بطور مساوي استفاده شود.
عمر متوسط لامپ کم مصرف، 8 برابر عمر لامپهاي معمولي است.
ـ انرژی مصرفی در لامپ كممصرف حدود ۲۰ درصد لامپهای رشتهای است.
ـ طول عمر متوسط لامپهای رشتهای حدود ۹۰۰ ساعت و طول عمر لامپهای كممصرف ۱۰۰۰۰ ساعت است (حدود ۱۱ برابر طول عمر لامپهای رشتهای(
ـ میزان نوردهی لامپ كممصرف و لامپ رشتهای تقریباً برابر است.
ـ مصرف انرژی الكتریكی لامپ كممصرف ۳۰ درصد كمتر از لامپ مهتابی است.
ـ عمر لامپ كممصرف حدود ۵۰ درصد بیشتر از لامپ مهتابی است.